Veckans goa sak!

Tisdag idag och jag fick en rolig idé till min lilla blogg !
Jag ska införa "Veckans goa sak" här som jag ska uppdatera bloggen med en gång i veckan.
Eftersom jag är en stort fan av karamellkungen (min favvo-sort-lösgodis) så tycker jag att detta känns som en rätt så personlig grej men endå nått som du som läser kan ta del av. Jag valde därför att kalla denna brillianta idé för veckans goa sak, inte gó sak utan goa sak, haha (du fattar va? ;) ). 
När jag bloggar "Veckans goa sak" ska det handla om något ätbart då jag ska visa en bild, skriva receptet och varför det är veckans goa sak! Så den här veckan är "Veckans goa sak".....      (trumvirvel.....)     är:



Semlor

Kände att det var Semlan som fick inviga ;) Nästan ett självklart val eftersom det är TISDAG och februari. Denna bulle är även kallad Fettisdagsbulle.


Ingredienser:  30 st
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella lätt
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
florsocker

Gör så här. . .
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken.
Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk.
Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

Receptet lånat av: http://arla.msn.se

/Ellan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0